ustvari svoj miselni diagram

Začetek novega leta je priljubljen čas za razmislek in #postavljanje ciljev. Odličen način za zbiranje in organiziranje vaših misli o prihajajočem letu je ustvarjanje #MISELNEGA DIAGRAMA.

Miselni diagram je odličen vizualni pripomoček, ki olajša razmišljanje, kot je oblikovanje ciljev za leto 2021. Omogoča vam neomejen miselni prostor za razvijanje in organiziranje vaših misli. Najbolje od vsega je, da vam upodobljen miselni diagram nudi perspektivo vaših ključnih želja ali ciljev. Ker boste na enem mestu prikazali vse svoje misli in ideje za leto 2021, boste verjetno dobili jasnejši vpogled v svoje življenje in v kaj se splača vlagati energijo.

V 1. koraku razmislimo katera področja so v tem življenjskem obdobju za nas najbolj pomembna ali katera močno vplivajo na naše življenje. Na primer lahko izberete področja kot so: jaz osebno, družina in prijatelji, kariera in intelektualni razvoj, finance in premoženje, zabava in potovanja.

Pomembno je, da struktura miselnega diagrama prikazuje strukturo ključnih področij v vašem življenju.

V 2. koraku vzamemo list papirja na katerega zapišemo v nekaj besedah vaše misli glede posameznega področja v vašem življenju. Razmislimo o tem:

  1. kaj bi si želeli doseči na tem področju,
  2. zakaj je to pomembno in
  3. katere spremembe bi bile potrebne, da bom željeno dosegel.

V tem koraku ne omejujte vaših misli z ocenjevanjem kaj je in ni mogoče.

V 3. koraku bomo ovrednotili učinke na naše življenje in uresničljivost naših idej ali želja. Na ta način bomo lahko iz idej in želja oblikovali cilje. Vsako idejo ali željo ovrednotimo s pomočjo dveh osnovnih vprašanj:

  1. Ali se mi to splača, kakšna bo nagrada, koliko je to vredno? in
  2. Kakšna je verjetnost, da bom uspel, ali sem sposoben, kakšne so ovire in tveganja, je varno?

Ker vemo, da vseh ciljev ali želja ni možno vedno doseči, je smiselno izluščiti nekaj pomembnih in uresničljivih ciljev, ki bodo najbolj vplivali na vaše življenje. Razmislite, kateri cilji bodo lahko resnično prispevali k obravnavanem področju, preden se zanj zavežete.

Vsak cilj razdelite na dejanske naloge in si določite roke. V rednih presledkih (tedensko, mesečno) spremljajte svoj napredek. Priporočljivo je vsak teden narediti vsaj neko malenkost za določen cilj. Vsekakor priporočam planiranje in beleženje narejenega v rokovnik ali koledar. Ne pozabite: vaši cilji se ne bodo uresničili sam in pogosto ga tudi sami brez pomoči ne boste mogli uresničiti. Zato se naučite prositi za pomoč, ko jo zares potrebujete. Torej, razmislite, naredite načrt, začnite  in se ga držite!

Kljub temu, da boste ustvariti neverjeten nabor premišljenih in dosegljivih ciljev, ki bodo izboljšali vaše življenje in vaših najdražjih se ti ne bodo uresničili, če ne boste dejavni in jih kmalu pozabili.

Zato je pomembno, da v 4. koraku narišete lep barvit miselni diagram in ga postavite na vam dnevno vidno mesto. Lahko ga tudi uporabite kot ozadje na računalniškem ali mobitelovem ekranu.

Na ta način boste tudi lažje ločili med koristnimi in nekoristnimi dejavnostmi. Vse prevečkrat porabimo čas za nepomembne zadeve in dovolimo drugim, da razporejajo naš čas.

Ste pripravljeni ustvariti svoj miselni diagram za leto 2021?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja