Lesrning Types

Kateri način učenja otroku najbolj ustreza

Izbor učnega sloga lahko drastično vpliva na uspešnost učenja. Če starši in učitelji ne razumejo ali ne prepoznajo, da človek na različne načine absorbira informacije in učno snov, bodo napačno sklepali zakaj njihovi otroci ali učenci zaostajajo za svojimi sošolci. Del odgovornosti vzgojiteljev in staršev je, da poskrbijo za uporabo prednosti posameznih slogov učenja in s tem zagotovijo, da učenci in študentje informacije resnično razumejo.

Kako prepoznati in podpirati edinstven slog učenja?

Obravnavali bomo samo najpogostejše sloge učenja in kako lahko podpremo posameznika pri učenju.

1. Vizualni učenci

Kako prepoznati učence, ki jim ustreza vizualni način učenja: Tisti, ki ima prednost pri vizualnem učenju, je naklonjen gledanju in opazovanju stvari, vključno s slikami, diagrami in pisnimi navodili. To se imenuje tudi “prostorski” slog učenja. Učenci, ki se učijo s pomočjo vida, bolje razumejo informacije, če so predstavljene na vizualni način. To so učenci, ki radi rišejo, sestavljajo sezname in si delajo zapiske.

Kako poskrbeti za vizualne učence: Ustreza jim klasičen način posredovanja snovi preko table , prosojnic in pisnih informacij o učnem gradivu. Ta zvrst učencev se najbolje uči, ko na podlagi učne teme narišejo na tablo slike in diagrame. Koristno je, da izdelajo predstavitev učne snovi v obliki miselnih vzorcev. Vizualni učenci bodo morda potrebovali več časa za usvajanje učnega gradiva.

2. Auditivni – Slušni učenci

Kako prepoznati učence, ki jim ustreza slušni način učenja: Slušni učenci se navadno bolje učijo, če je učna snov posredovana z zvokom. Ti učenci raje poslušajo predavanje kot berejo zapisane zapiske in pogosto uporabljajo pri učenju svoj glas. Te vrste učencev raje berejo na glas in nimajo težav pri besednem razlaganju stvari. Lahko počasnejši pri branju in pogosto ponavljajo stvari, ki se jih jim pove.

Kako poskrbeti za slušne učence: Običajno so težje dlje časa tiho, zato jim je treba dati možnost, da se vključijo pri ponavljanju vsebine učne snovi, odgovarjanju na vprašanja, skupinskem razpravljanju. Tako boste lažje ugotovili ali so pravilno sprejeli in razumeli informacije, ki  ste jih jim posredovali. Ogled videoposnetkov in uporaba glasbe ali zvočnih kaset sta tudi koristna načina učenja za to skupino..

3. Kinestetični- gibalni  učenci

Kako prepoznati učence, ki jim ustreza kinestetični način učenja:  Kinestetični učenci se učijo skozi izkušnje ali izvajanja aktivnosti. Da bolje razumejo, se radi vključijo v dogajanje ali se z rokami dotaknejo zadev. Ta zvrst učencev težko mirno sedi. Radi plešejo in se pogosto dobro odrežejo pri športu

Kako poskrbeti za kinestetične učence: Najboljši način, je te učence, spodbuditi k gibanju med učenjem (branje in obnavljanje stoje). Če možno naj ti učenci uprizorijo določene učne vsebine. Med učenjem so priporočljivi pogostejši odmori (na 25 min, 5-10 min).

4. Učenci, ki se učijo preko branja in pisanja

Kako prepoznati učence, ki se najbolje učijo z branjem in pisanjem: Te vrste učencev se najbolje uči s pisanjem, branjem člankov ali knjig, pisanjem dnevnikov, iskanjem po internetu skoraj vsega.

Kako poskrbeti za te učence: od štirih učnih stilov je za njih verjetno najlažje poskrbeti, saj se večina tradicionalnega izobraževalnega sistema osredotoča na pisanje esejev, raziskovanje in branje knjig. Bodite pozorni na to, da tem študentom omogočite dovolj časa, da absorbirajo informacije s pisano besedo, in jim omogočite, da svoje ideje predstavijo tudi na papirju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja